Att tänka på vid installation av luftvärmepump

Vad gäller egentligen vid installation av en luftvärmepump? Det ska vi reda ut i den här artikeln, så läs vidare!

Av alla de uppvärmningssystem som finns idag är luftvärmepump en av de mest populära varianterna. I en tid där det gäller att både spara på elkostnader och miljön har marknaden förändrats rejält på bara några år. Luftvärmepumpen innebär en relativt låg investering, särskilt jämfört med bergvärme, och är mycket kostnadsbesparande och energieffektiv. Förutom att generera värme kan luftvärmepumpen användas som luftkonditionering under den varma årstiden, tack vare inbyggd så kallad inverter. Här behövs med andra ord ingen separat apparat för AC vilket samtidigt är platsbesparande. Hur går det då till att skaffa en luftvärmepump? Du kan till exempel köpa en på nkve. Men, är det något du lätt installerar på egen hand?

Boka en helhetslösning

värmepumpPrecis som med allt annat som har med elinstallationer att göra, så ska du inte installera din luftvärmepump på egen hand, om du inte själv skulle råka vara behörig elektriker förstås. Detta är mycket viktigt att komma ihåg för att försäkringen ska gälla om något går galet vid installationen eller för den delen vid drift. Du ska med andra ord alltid anlita en behörig person för att utföra arbetet.

Det allra smidigaste är att köpa installation samtidigt som du köper din nya luftvärmepump. Då bokar du en tid för monteringen och installationen hemma hos dig och montören tar vid det tillfället med sig allt det som behövs för att utföra arbetet. På så sätt behöver du inte ha besväret med att själv boka in en firma för att ordna med installationen även om det förstås är ett alternativ om du vill gå den vägen. Det känns dock tryggare att få hem montörer som är vana vid de märken de brukar installera. Montören vet också vilken placering som är optimal för värmepumpen för att den ska kunna värma upp så stor yta som möjligt. Många firmor erbjuder också ett serviceavtal, där de kommer och gör service på din luftvärmepump enligt ett visst tidsintervall där två år är vanligt.

Sammanfattningsvis, tänk på följande:

  • Luftvärmepumpen är en förhållandevis billig investering
  • Installera inte din värmepump på egen hand, anlita en elektriker
  • Allra smidigast att köpa både värmepump och installation på samma gång