Elektriker och samarbeten

I många fall är elektriker ett ensamt och självständigt arbete. Antingen är man egenföretagare och gör allt själv, eller så är man anställd på någon form av kontor och har en del kollegor. Dock är man ofta ute på jobb och uppdrag helt själv även i det andra fallet. Som sagt är mycket av jobbet självständigt. Men det finns likväl många jobb då en elektriker måste, eller åtminstone bör, samarbeta med andra hantverkare. Vi tänkte lista några hantverkare som en elektriker kan behöva, eller vilja, eller bli tvungen att, samarbeta med samt i vilka situationer ett samarbete är att föredra.

  • I många fall arbetar elektriker vid en renovering av ett badrum. Elektrikern kopplar in vitvaror såsom en tvättmaskin och liknande. I vissa fall ska även lampor eller lysrör byggas in i tak eller väggar. Även då är det elektrikern som bör koppla in dessa och kolla att ingen fukt riskerar att komma in till elledningarna. Om golvvärme ska installeras är det återigen en bra idé att blanda in en elektriker. Dock görs ju resten av renoveringen av andra hantverkare. Det är någon annan som bygger dig själva golvet, som kaklar om och som bygger om taket. Naturligtvis är det ju även en annan hantverkare som sköter vattnets ledningar och liknande, alltså installationen av dusch, badkar, kranar och toalett. Här kan alltså elektrikern samarbeta med VVS-tekniker eller rörmokare och någon form utav hemmahantverkare. Vad de kallar sig varierar, och är egentligen inte det viktigaste.
  • Ett annat exempel på situation då ett samarbete skulle kunna vara aktuellt är det som skulle kunna föreligga en renovering av ett badrum, eller annat våtutrymme. Om ett våtutrymme, eller egentligen vilket rum som helst, blivit fuktskadat bör detta undersökas och ställas till rätta av hantverkare. Då kan en sanerare och avfuktare som Ocab.se behövas för att avfukta och sanera skadorna. Dock är det även bra om elektriker kan se över elledningar och kontakter för att se om något elektriskt blivit skadat.
  • Egentligen diverse byggen. Ska ett hus av något slag byggas är det byggnadsarbetare av olika slag som står för byggandet. Dock ska ju ledningar dras i väggar, tak och golv. Kontakter ska installeras. Och så vidare. Detta bör en elektriker ha insyn i, eller göra.

Som vi kan se finns det en del situationer där elektriker kan vilja eller behöva samarbeta med andra hantverkare. Detta är, förhoppningsvis, trevligt både för elektrikern och de andra hantverkarna, men det kan ställa till problem för kunden och köparen. Vad ska en elektriker göra? Vad ska de andra hantverkarna göra? När behövs flera olika hantverkare, när har en firma en helhetslösning? Dessa frågor, och fler liknande exempel, är inte alls ovanliga eller särskilt lätta att svara på. En grundregel är att tänka på om el är inblandat ska en elektriker vara inblandad. En annan idé är att prata med hantverksfirmorna. De brukar själva ha ganska bra koll på vad de kan och inte kan göra. Och sist har man uppmärksammat detta problem med att handla hantverkstjänster och man ska införa tydligare regler för att förenkla för kunden att se vad hanterverkaren gör och inte gör.