Fördelar med att bo i hyresrätt

Åsikterna om man skall hyra eller köpa en lägenhet går ofta isär. Många tycker att det är bättre att köpa för att investera sina pengar medan andra vill ha tryggheten som en hyresrätt ger. Dock förvandlas många hyresrätter till bostadsrätter, framförallt i storstäder, vilket påverkar bostadsmarknaden.

Senaste åren har bostadsmarknaden blommat och alltfler köper sin bostad. Dock ska man inte glömma bort att många också hyr sin bostad av större fastighetsbolag, ofta kommunalt drivna. Det finns många fördelar med att hyra sin lägenhet som kan vara lätta att glömma bort.

Ekonomi

Framförallt kan det vara ekonomiska skäl som gör att man väljer att hyra en lägenhet. Man slipper oroa sig för att räntan på eventuella lån skall gå upp och man har en fast avgift varje månad. Detta gör att man kan planera sin ekonomi, vilket kan skapa trygghet för många. Hyresrätternas tid kan vara hotad i och med att allt fler konverterar lägenheter till bostadsrätter, framförallt i storstäderna. Detta gör att alla kanske inte har råd att bo kvar eftersom man inte har tillräckligt med kapital för att köpa sin lägenhet.

Trygghet

Utöver den ekonomiska tryggheten så är hjälpen en telefonsamtal bort om det är någonting som strular i lägenheten. Hyresvärden är ålagd att sköta underhållet och renoveringar.När det kommer till hyrerättsrenovering så betalar inte hyresgästen någonting extra utan det gör såklart hyresvärden. Det kan komma ett visst påslag på hyran om man vill ha någonting extra i sin lägenhet eller kanske önska en viss färg på köksluckor eller liknande. Men det kan det kanske vara värt om man planerar att hyra och bo i lägenheten en längre tid.

Hyresgästföreningen lyfter även att man som hyresgäst har ett besittningsskydd, alltså att man som hyresgäst har rätt att behålla kontraktet så länge man vill om det inte finns giltiga skäl, såsom utebliven hyra eller störningar, till att häva besittningsskyddet. Ofta har hyresvärden även tre månaders uppsägning av kontraktet och samma gentemot hyresgästen, vilket kan skapa en trygghet för många, särskilt om man kanske stått utanför bostadsmarknaden en tid.