Förläng hållbarheten på ditt tak med en taktvätt

Du är säkert noga med att ta hand om din fastighet, men en del av huset som många ofta glömmer är tyvärr taket. Det är väldigt synd eftersom taket faktiskt är din bostads viktigaste komponent. Det håller bland annat stommen torr och skyddar mot väder och vind. I den här artikeln får du lära dig hur du ger ditt tak lite extra kärlek.

Hur länge sedan var det du såg över skicket på ditt tak? Kanske har det börjat växa mossa och alger på det som du inte tidigare noterat? Om så är fallet så är det dags för en grundlig tvätt av taket. När du ska tvätta ditt tak är det bäst att anlita en duktig fackman som gör jobbet på rätt sätt.

Varför ska man tvätta taket?

Ditt tak utsätts för många påfrestningar i form av väder och vind. Dessutom rasar ofta en hel del skräp ned på taket, till exempel gamla löv. Detta skräp kan sedan sätta igen dina häng- och stuprännor så att du inte får en ordentlig avrinning från taket, något som i förlängningen kan ge fuktskador. Även påväxt av olika slag är vanligt på tak, till exempel mossa och alger. Problemet med dessa växter är att de drar åt sig fukt som sedan expanderar när det blir kallgrader ute. I värsta fall kan du då råka ut för så kallade frostsprängningar där takpannor går sönder. En grundlig tvättning av taket med efterföljande impregnering är därför en bra åtgärd som förlänger takets livslängd med många år. Många försöker undvika påväxt av mossa med hjälp av koppartråd, men det har visat sig att det inte har så stor effekt. Även om en tvätt av taket inte kan skydda ditt tak mot träd som faller ned så är en sådan effektiv mot de mindre och osynliga skadorna som många husägare råkar ut för.

Fördelar med att tvätta taket

  • Förhöjer bostadens helhetsintryck
  • Minskar risken för skador på takpannorna
  • Ger taket en längre livslängd
  • Därför ska du anlita hjälp med att tvätta taket

Har du läst texten och bestämt dig för att ge dig ut med högtryckstvätten på taket? Tänk då om. För en tvätt av taket är det mycket bättre att anlita en erfaren firma. Själv kanske du inte har rätt säkerhetsutrustning som krävs för att röra dig på taket, något som i värsta fall kan sluta med en fallolycka. En firma som sysslar med att tvätta tak har rätt medel och redskap för att rengöra taket på ett effektivt sätt. En vanlig högtryckstvätt riskerar att förstöra takpannorna och skapa läckor. I det här fallet är det därför bättre att lägga lite pengar på att anlita en duktig fackman. Hoppa dock inte över tvätten av ditt tak. Kom ihåg att det oftast är mycket billigare att underhålla än att bygga nytt. Att lägga om hela taket är en dyr affär som kan kosta 100 000-tals kronor i värsta fall.