Här är allt du behöver veta om renovering av din hyresrätt

Börjar köket i din hyresrätt bli lite slitet eller behöver kanske vardagsrummet målas om? Som hyresgäst behöver du inte fixa allt sånt här själv utan det ligger på fastighetsägarens ansvar. Såhär gör du när det är dags för renovering!

När du hyr din lägenhet är det din fastighetsägare som har det största ansvaret för hyresrätten. Du behöver ta hand om den och vara varsam men när det kommer till renovering ringer du hyresvärden och låter dem sköta allt.

Såhär gör du när det behövs underhåll

renoveringNär du anser att det behövs en renovering ska du skriva en lista på allt som behöver fixas. Det kan till exempel vara saker som målning av väggar och tak, slipning av trägolv eller byte av vitvaror i köket. Är det något i gemensamma ytor såsom i tvättstugan som behöver fixas kan du skriva detta också. Hör sedan av dig till din hyresvärd och ge dem din lista. Ni får sedan komma överens om vad som ska göras och när det ska vara färdigt. Tänk på att om standarden höjs, alltså sånt som inte räknas som vanligt underhåll, har hyresvärden rätt till att ta ut en högre hyra.

Vad händer hyresvärden vill renovera men inte du?

Som hyresgäst behövs ditt godkännande innan hyresvärden kan påbörja en renovering. Dock kan värden ta ärendet vidare till hyresnämnden om du inte godkänner. Äganderätten av en lägenhet är betydelsefull och väger tungt i hyresnämnden. Med detta menas att fastighetsägaren bestämmer när det är dags för underhåll av en lägenhet eller stambyte och de brukar vinna i hyresnämnden.

Handlar det istället om gemensamma ytor som ska renoveras såsom tvättstugan kan fastighetsägaren göra detta men för att kunna hyran krävs det att 50 % av hyresgästerna har godkänt hyreshöjningen.

Hyresvärdar och fastighetsägare brukar vara tillmötesgående så det bästa du kan göra om du har några funderingar om renovering är att prata med dem!