Hitta hantverkare till hemrenovering

När du har köpt en ny bostad eller bara önskar att göra någon förändring i hemmet handlar mycket om att hitta rätt hantverkare till jobbet. För att renoveringen ska gå så smidigt och korrekt till som möjligt är det viktigt att du tar hjälp av rätt hantverkare.

Är du händig själv finns det många saker du på egen hand kan fixa i hemmet, men tänk på att en renovering kräver både kompetens och erfarenhet. Det är därför en trygghet att ta hjälp från någon som har den rätta erfarenheten för att säkerställa att renoveringen blir som planerad. I till exempel Expressens Leva&Bo finns stående tips till dig som letar efter hantverkare för att renovera ditt hem, s dit kan man alltid gå för att kolla upp allt man behöver veta.

Vad som däremot kan vara riktigt bra att ha nära till hands är tips på hur man hittar den rätte att utföra arbetet. Därför följer här några enkla handfasta tips som du kan använda för att hitta rätt hantverkare för dig och din budget:

Leta alternativ

  • ​​​​Tips från bekanta – Hör dig för med människor i din omgivning som nyligen renoverat i hemmet. Är de nöjda med sin hantverkare kan du be om kontakten och skulle de inte vara det blir du varse om vilken hantverkare du ska passa dig för.
  • Jämför offerter – Att välja första bästa hantverkare är inget att rekommendera; du bör ta den lilla tid som krävs för att i bästa mån hitta rätt hantverkare för jobbet. Hör dig för med flera firmor och egna företagare och be om offerter på renoveringsjobbet det gäller. Jämför dessa och välj att ta en närmare dialog med den hantverkare som lockar mest.

Kontrollera kandidaten

  • F-skattebevis – Har du hittat en hantverkare som säger sig vara egen företagare kan du för din trygghet kolla upp F-skattebeviset. Det bör du kunna få direkt från hantverkaren och i annat fall går det att kontakta Skatteverket.
  • Referenser – Att be om referenser är absolut nödvändigt och något du inte bör lämna åt sidan. En referens från tidigare renoveringsjobb ger dig en bild av hur hantverkaren jobbar och hur slutresultatet blev.

Kontrakt och avtal

  • Avtalsformulär – Var ytterst noga med att ta fram ett detaljerat kontrakt mellan dig som kund och hantverkaren.

    Du kan använda det officiella hantverkarformuläret som går att ladda ned direkt från Konsumentverkets hemsida. Gäller din renovering ett nybygge eller tillbyggnad heter formuläret istället ABS 09.

  • Datum och betalning – Du ska alltid avtala datum för när jobbet ska påbörjas och avslutas för att undvika missförstånd eller förseningar. Se även till att få en betalningsplan där du betalar i delar, men aldrig i förskott.