Minska energiförbrukningen

Vår miljö och vårt klimat är idag ett hett debattämne i samhället. Debatten blir ännu hetare och mer intressant när vi också kan minska vår energiförbrukning och på så sätt leva mer miljösmart, även i våra hem. Detta leder till minskade kostnader och samtidigt har du gjort ett aktivt miljöval.

Att minska sin energiförbrukning kan kännas krångligt och tidsödande, men det behöver det inte vara. Här kommer en kort lista med enkla medel som du kan ta till för att minska din elförbrukning och samtidigt leva mer miljösmart i ditt hem.

  • Kör hellre mikrovågsugn än spis, mikron drar mindre energi än att starta igång spisen.
  • Använd diskbalja när du diskar istället för rinnande vatten. Detta spar energi men framförallt vatten med tanke på den vattenbrist som råder i landet.
  • Byt till energisnåla vitvaror, vitvaror som är äldre än 10 år drar mer energi än de nyare modellerna.
  • Har du inte en frys som kör automatisk avfrostning med jämna mellanrum bör du frosta av denna några gånger per år.
  • Byt ut glödlamporna till lågenergilampor, dessa har en livslängd på 10000 timmar istället för en vanlig lampa som räcker ca 1000 timmar. Detta kan också
  • göra att du sparar ca 600:- per utbytt lampa.
  • Starta alltid tvättmaskin eller diskmaskin när den är riktigt fylld och kör dessa aldrig halvtomma för att utnyttja energianvändandet som går åt till fullo.

Teckna elavtal med miljötänk

Många elbolag erbjuder också idag dig som kund att teckna elavtal med miljötänk. Många använder sig utav stämpeln ”Bra Miljöval” som innebär att du främjar förnyelsebar energi såsom vindkraft, vattenkraft eller liknande. Genom dessa avtal minskar du din miljöpåverkan, ställer krav på att elproduktionen tar hänsyn till miljö, djur, växter och klimat. T. ex. får vattenkraft som är märkt med Bra Miljöval inte torrlägga några vattendrag och vindkraften måste vara omsorgsfullt placerad. Detta betalar du som privatperson några kronor extra för men det kan det vara värt för att få god producerad el till hemmet. Framförallt kan du tänka att de kronor som du sparar in på att byta ut till lågenergilampan kan läggas på ett miljövänligt elavtal.