Nya krav på personalliggare

Till nästa år träder en lag i kraft som innebär att alla företag inom byggbranschen måste ha en personalliggare där de antecknar vilka som är anställda och vilka som arbetar på byggarbetsplatser. Varför man inför krav på detta är för att försöka stoppa svartjobben, som är vanliga inom branschen.

I Svenska Dagbladet kan man läsa att Sveriges riksdag bestämt att byggbranschen ska ha personalliggare, alltså listor som talar om vilka som är på plats och som jobbar på alla Sveriges byggarbetsplatser. Det nya regelverket kommer att träda i kraft efter årsskiftet. Med sådana här personalliggare kan Skatteverket kontrollera att arbetsgivaravgifter och skatter är betalda. Detta tror man kan bli ett sätt att stoppa svartjobben i byggbranschen. Hur mycket pengar som försvinner varje år i form av obetalda avgifter och skatter är svårt att säga men man tror att det kan handla om tiotals miljarder kronor.

Får olika reaktioner inom branschenBizniz.nu

Dessa krav på registrering av de som arbetar på byggarbetsplatser har tagits emot på olika sätt inom byggbranschen. I Dagens Nyheter kan man läsa att en del tycker att personalliggare är viktiga verktyg på plats för att motverka den ekonomiska brottsligheten som finns i branschen och de tror även att den kan stärka den sunda konkurrensen. Andra tycker dock att personallistorna skapar byråkrati och leder till mycket administrativt arbete för företagen. Eftersom många byggarbetsplatser har enormt många olika arbetare och olika stora jobb igång hela tiden, blir det en administrativ börda som de tror kan vara tuff att klara. De här personalliggarna kan dock faktiskt underlätta för personalen på byggarbetsplatsen och även för byggherrarna. Med tanke på att man kan använda sig av en elektronisk personalliggare som man kan ha koll på genom en app, borde det nästan bli enklare än det varit innan. Dessutom kan sammanställningar göras automatiskt på det här sättet och faktum är att det extra administrativa arbetet inte behövs.

Fler branscher har samma krav klubba

Det är inte bara byggbranschen som kommer att använda sig av personalliggare, utan flera andra branscher har redan fått de kraven på sig. Exempelvis har man infört ett krav på krogar och frisörsalonger och redan efter första året som man använt sig av dessa, hade staten tjänat en miljard kronor. Den här miljarden inbegrep alltså de arbetsgivaravgifter och den moms som annars försvunnit när företag sysslat med svartarbete, skriver Göteborgs-Posten. Genom att förvandla svart arbetskraft till vit på det här sättet finns alltså mycket pengar att tjäna. Några andra typer av verksamheter, förutom krogar och frisörer, som omfattas av lagen om personalliggare är:

  • Städfirmor.
  • Tvätterier.
  • Cateringföretag.
  • Kaféer.

I och med att personalliggarna blivit en succé för de olika branscherna, för staten och för Skatteverket har man alltså valt att ta det steget längre och göra så att lagen även innefattar byggbranschen. Huruvida det kommer bli positivt för även den här branschen, återstår att se.