Polis varnar för falsk elektriker

Något som många av oss någon gång i livet kommer behöva göra är att anlita en elektriker, men man ska inte släppa in vem som helst i sitt hem som påstår att denne är arbetande inom branschen. Nu varnar polisen nämligen för falsk elektriker – men som tur är finns sätt att avslöja fuskande och falska elektriker.

elektriker (2)Att googla frasen ”arbetskläder Stockholm” är det många branschelektriker som gör eftersom att man på nätet snabbt kan hitta rätt utrustning som man sedan med hjälp av sitt företags organisationsnummer kan beställa hem färdiga att använda med sin logga på. På många sajter som säljer just arbetskläder för olika branschmän kan nämligen privatpersoner inte handla för att just förhindra missbruk av kläderna. Men eftersom att arbetskläder blir allt vanligare att hitta i vanliga byggbutiker är det även många bedragare som köper på sig liknande kläder i syfte att porträttera elektriker för att på så vis lura intet ont anande människor. Det är något som bland annat Helsingborgs Dagblad skriver om som även skriver att de falska elektrikerna dessutom även förfinat sina tillvägagångssätt i form av att ringa innan de dyker upp utanför ens dörr – så det är med andra ord lätt att bli lurad, speciellt om de varit noga med att kopiera elektrikernas branschkläder.

Snart enkelt att upptäcka falsk elektriker

elledningNågot som är ytterst oroande när det kommer till falska elektriker är att de ofta faktiskt är kunniga inom el. Därför är det viktigt att veta vad man ska titta efter för att upptäcka de som utger sig för att vara branschmän men som egentligen inte är det. Till exempel skriver tidningen Ny Teknik om hur en ny elsäkerhetsutredning vill skapa ett nytt system med auktoriserade elektriker så att det dels ska bli lättare att anlita en elektriker, men också för att det ska bli enklare att sålla bort falska elektriker. När och om denna träder i kraft kan man som privatperson alltså snabbt få fram om personen i dörren är elektriker som denne påstår eller om det rent faktiskt är en bedragare som står där. Detta nya system kommer dock inte träda i kraft förrän först 1 januari 2017 om utredningens förslag antas – men ett genomförande av förslaget skulle definitivt förbättra säkerheten kring just elektrikeryrket, vilket är just utredningens syfte. Den har nämligen utförts gemensamt av en rad stora branschorganisationer med totalt tio experter på området från bland annat Elsäkerhetsverket, Elektriska installatörsorganisationen, Elektrikerförbundet, Svensk Energi, Villaägarna och Regeringskansliet.

Om man misstänker att elektrikern är falsk:

  • Be om elektrikerns behörighetsbevis som ska vara utfärdat från Elsäkerhetsverket.
  • Dyker elektriker upp utanför dörren kontakta fastighetsansvarige även om elektrikern ringt i förväg eller ej för att se om inspektionen är beställd eller inte.
  • Holl dig uppdaterad på aktuella bedrägerier visa polisens Facebook-sida.
  • Släpp aldrig in en främmande person i hemmet utan att kolla upp denne först.