Säkra instrument och verktyg


När man arbetar som elektriker är det viktigt att du som yrkesperson och företaget du jobbar på använder kvalitativa och godkända mätinstrument och verktyg. Det gäller också att hela tiden se till att företagets mätinstrument är kalibrerade och håller måttet.

För din egen säkerhet, för produktens skull och då såklart för att kunderna ska få eltjänster som uppfyller krav gällande kvalitét och trygghet är det viktigt ha det bästa och att hela tiden kvalitetssäkra mätinstrument och verktyg.

Trygghetelektriker-i-arbete

Se till att företagets alla mätinstrument och verktyg är kalibrerade och håller måttet för trygghet i arbetet och för kund. På Intertek.se kan du läsa mer om hur du kan säkerställa att produkter, processer och system är säkra att bruka i arbetet och håller hög standard i enlighet med regler och lagar. Faktum är att säkerheten brister på många arbetsplatser, och i en artikel publicerad av Svenska Dagbladet granskas säkerheten på nya vindkraftverk. Hittills har Sverige varit ganska förskonat från arbetsrelaterade olyckor på vindkraftverk, men det har ändå skett två olyckor som kanske hade kunnat förhindras. Bland annat så var det en elektriker som avled efter att ha fått i sig el i ett monteringsarbete år 2004. Genom att satsa på rätt kvalitetssäkring kan man både som anställd och som arbetsgivare sätta standarder för ett säkrare arbetsliv.

Spänningsprovare

Ett verktyg som för elektriker är ett måste är en riktigt bra och säker spänningsprovare. TPT320 är en sådan som bland annat har dessa egenskaper:

  • Trefassystem
  • Fasrotationsindikator
  • Stark LED-lampa
  • LCD skärm
  • Löser inte ut jordfelsbrytaren under mätning

Hårda regler

För att upprätthålla en bra produkt och säkerhet i alla led gäller det att både mer och mindre etablerade elektriker på marknaden anpassar sina rutiner och bättrar sig. Det gäller att ha kunskap och införskaffa det bästa från början. Det var något som vännerna Joakim och Erik säkert fick tänka mycket på när de startade upp sitt egna företag ”Elfirman”. I Sydöstran kan man läsa om dem och att elektrikerbranschen är hård, det finns gott om hårda regler och krav på erfarenhet för att få starta en egen firma, vilket också är ett sätt för att säkerställa säkerheten.