Sänk elräkningen

Det finns ett enkelt knep att sänka sin elräkning som få faktiskt känner till eller ens har brytt sig om att sätta sig in i – och det är genom att betala timtaxa istället för fastpris.

Tidigare harvindkraft vi tipsat om individuell elmätning i hemmet för att både sänka dina elkostnader och bli mer miljövänlig i samma veva, vilket är precis lika enkelt som dagens tips. Att sänka sin elräkning varje månad är nämligen så enkelt som att ändra om sitt abonnemang från fastpris till att istället välja timpris. Något som många nämligen inte vet om eller ens märker är nämligen att elen faktiskt kostar olika mycket beroende på vilken tid på dygnet det är – detta betyder med andra ord att strömmen på natten är billigare än den el du använder på dagen likaså som att den även är billigare på helger. Dyrast är elen på vardagar omkring 17-tiden då flest kommer hem från arbetet och ställer sig för att laga mat Och det är just dessa prisskillnader som få utnyttjar och många går miste om, skriver Göteborgs Posten. En vanlig elräkning är nämligen uppbyggd genom att man har ett så kallat rörligt elpris vilket innebär att man faktiskt betalar ett snittpris per månad. Väljer man istället ett rörligt timpris kan man spara pengar genom att flytta en del av sin förbrukning till lågpristid helg, sena kvällar och nattetid.

Bra att veta om rörligt timpris för el

  • Rörligt timpris är som att köpa el på rea.
  • Får du ner ditt pris till 6 öre per kilowattimme motsvarar det närmare 1 500 kronor om året.
  • Bättre för miljön då el från ström gjord på fossila bränslen används mindre på natten används exempelvis oftast vattenkraft.
  • Sparar mest pengar på detta om du bor i villa då besparingarna syns mer på kontot.
  • Bara omkring 40 procent i Sverige känner till denna typ av elavtal finns att välja och därför är det få som har rörligt timpris.
  • Stora prisskillnader beroende på dygnets tid med sänkning omkring klockan 22.00 och höjning närmare 05.30.