Spara energi med täta fönster

En fönsterrenovering kan minska energiförbrukningen, det kan även en hel massa smarta energispartips göra. Det finns många sätt att spara på miljön, börja med små steg för att kunna ta större kliv längre fram.

 

Det finns en hel del saker du som villaägare kan göra för att minska energiförbrukningen i ditt hem. Om du har gamla, dragiga fönster kan du till exempel renovera dessa för att minska på den energi som går åt att hålla huset varmt när hela tiden kalluft utifrån släpps in. Googla ”Fönsterrenovering Stockholm” för att hitta rätt i mängden av de som utför renoveringar av gamla fönster.

 

Energispartips från experter

 

Andra saker du kan göra för att spara energi hemma går det att läsa om på bland annat Energimyndigheten. Där listas en hel del smarta energitips som alla kan tänka på och följa om man så vill. Det tipsas om att du kan sänka inomhustemperaturen med en grad, det minskar energianvändningen med hela fem procent. Du kan dessutom sätta nya tätningslister runt både fönster och dörrar, byta till effektiv och bra belysning i form av LED och lågenergilapor, släck när ljuset inte behövs, dra ur alla laddare när dessa inte används, ställ in rätt temperatur i kyl och frys, använd vattenkokare när du ska koka upp vatten, tvätta i 40 grader i stället för i 60 grader, det kan halvera energianvändningen, diska i diskmaskin, använd ett snålspolande duschmunstycke och spara på varmvattnet, duscha i stället för att bada och ta hjälp av energimärkningen närhelst du ska köpa något nytt.

 

En energivänlig kyrka

 

I en artikel i ETC går det att läsa om hur Gustaf Vasa kyrka vid Odenplan i Stockholm nu har genomgått landets största kyrkorenovering och har nytt värmesystem, energiglas och bra isolering – allt detta har gett stora och gosa miljövinster. Förutom allt detta har även hela fasade blästrats och målats om och kopparplåttaket har förgyllts på nytt.